Jan, Piet en Kees


Jan, Piet en Kees 1.0

((vooral) in Nederland)

iedereen; jan en alleman; de gewone man; de gemiddelde persoon; de gemiddelde Nederlander; het gewone volk; met negatieve connotatie ook wel: het gewone volk, met weinig smaak of kritische zin
Minder gebruikelijk dan het synonieme Jan, Piet en Klaas.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jan, Piet en Kees…

zijn personen

  • [Functie] vertegenwoordigen het gewone volk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn vaak niet erg kritisch of hebben weinig smaak

    Algemene voorbeelden


    Als vakbeweging en werkgevers op macro-niveau met elkaar praten in de Stichting van de Arbeid of de SER, dan gaat het over de tegenstelling of lonen omlaag moeten of mensen moeten worden ontslagen. Op de bedrijfsvloer speelt dat helemaal niet. Als de chef daar vraagt: 'Wat moet ik doen? Jan, Piet en Kees eruit of de lonen verlagen', dan is iedereen het er gauw over eens: de lonen verlagen.

    NRC,

    Wethouder Pieter van Yperen van Volkshuisvesting: "We willen in de woningbouw veel meer aansluiting zoeken bij de behoeften van mensen. De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening maakt dat ook mogelijk. Die zorgt ervoor dat we stringente eisen op tafel kunnen leggen als we met ontwikkelaars overleggen. Dat lukt alleen goed als we de bewoners erbij betrekken. Dus we gaan de stad in en Jan, Piet en Kees vragen: hoe zien jullie de toekomst van het wonen in jullie wijken?"

    http://www.bndestem.nl/regio/breda/hoe-wil-breda-wonen-1.368595,

    Wij zijn de dissidenten, de klop op de deur van het geweten. En daar houdt Jan, Piet en Kees niet van. Je mag geen commentaar hebben op Darwin, ("The only good time I had was the three years at the University, feasting and drinking"…….) maar wel op Marx.

    http://www.boublog.nl/2014/07/13/david-harvey-het-einde-van-het-kapitalisme/,

    Wel zaten er een paar hele leuke klimmetjes in, flink steil en inderdaad Jan, Piet en Kees allemaal van de fiets af terwijl het wel te fietsen was. Een kleine boomstam, ja allemaal van de fiets af.

    http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=5&t=74216&start=165,

    Tuig heb je overal zitten, een Jan, Piet en Kees kun je niet uitzetten, maar tuig met een dubbele nationaliteit of een verblijfsvergunning, 3 strikes and out!

    http://www.nujij.nl/algemeen/tuig-vermaakt-zich-met-spaargeld-83-jarige.27670175.lynkx,

    De tekst van het organisatiehandboek leest als formele schrijftaal. Dat is de manier waarop de dagelijkse praktijk op papier staat beschreven. In de uitvoering zijn het gewoon Jan, Piet en Kees die het werk doen. Standaardiseren betekent dat ondernemer en medewerkers hun werkzaamheden steeds volgens de beschrijvingen uit het handboek uitvoeren. Deze vaste routine brengt rust.

    http://www.groenetechnieken.nl/pages_agt/advies_hoveniers3.html